25 jaar Nekka. En dat vieren we.

Door Paul Cordy op 27 maart 2018, over deze onderwerpen: Blog, District Antwerpen
25 jaar NEKKA

We schrijven 22 april 1994. Een stampvol Sportpaleis luistert naar Nederlandstalige kleinkunst. Nekka – of voluit Nederlandstalige Kleinkunst Antwerpen - was meteen een schot in de roos en de start van niet alleen een traditie van grote kleinkunstavonden in het Sportpaleis of de Lotto Arena, maar van een vereniging die daarnaast nog vele initiatieven rond Nederlandstalige muziek uit de grond stampte.

Helemaal nieuw was Nekka niet. Tussen 1969 en 1978 waren er reeds tien edities van Nekka in het Sportpaleis geweest, om eind jaren zeventig een stille dood te sterven. De initiatiefnemer was het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), en het was ook binnen het ANZ dat het idee groeide om terug bij die traditie aan te knopen. En met succes, zoals de afgelopen kwarteeuw heeft laten zien. Nekka onderging af en toe wel eens een facelift, maar bleef steeds een even verrassend als boeiend concept. Na de eerste twee jaren kreeg Nekka een vast stramien: telkens werd een Nederlandse of Vlaamse artiest gevraagd andere artiesten uit te nodigen en rond zijn eigen oeuvre met die vrienden een programma samen te stellen. En omdat je in Vlaanderen en Nederland nooit genoeg artiesten kan hebben, werd er na een tijdje via de Nekka Wedstrijd jong talent gezocht om naast de gevestigde waarden op te treden.

Opvallend: de organiserende Nekka vzw draaide zijn hele bestaan puur op vrijwilligers. Er zijn wellicht weinig groepjes liefhebbers die er jaar na jaar in slaagden het Sportpaleis te laten vollopen. Die vrijwilligers, meestal ergens midden de twintig in de beginjaren, zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot een hechte vriendenkring. Voor hun jarenlange inzet werden ze op 9 maart 2018 in het Felixpakhuis gehuldigd door de Antwerps burgemeester Bart De Wever. En daarmee huldigde hij meteen ook een beetje zichzelf, want bij de eerste edities hielp hij nog zeer enthousiast mee in de organiseren van Nekka. Net zoals ik trouwens, alleen hield en houd ik het wat langer vol. In ieder geval een verdiende huldiging van een enthousiaste ploeg die werk maakt van de uitstraling van onze Nederlandstalige muziekcultuur.

En wil u Nekka zelf eens bijwonen? Dat kan: op 20 april en 21 april doet Nekka tweemaal de Roma in Borgerhout vollopen. Tickets online te verkrijgen via www.nekka-nacht.be of via 03/600.16.60.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is