6. De Vlaamse overheid mag geen logge administratieve en dure kolos zijn, maar is klein, performant, zuinig en brengt het bestuur zo dicht mogelijk bij de burger

Door Paul Cordy op 9 mei 2019

De overheid bestaat niet omwille van zichzelf. Ze bestaat wel om ervoor te zorgen dat mensen hun leven ten volle en in volle persoonlijke verantwoordelijkheid kunnen ontplooien. Ieder administratief apparaat heeft echter de neiging om steeds verder uit te deinen. Het is een opdracht voor de overheid om permanent in de gaten te houden dat de overheid niet verwordt tot een dure, inefficiënte en trage kolos.

Daarom moet de overheid efficiënt werken en de best mogelijke dienstverlening bieden tegen de laagst mogelijke prijs. Dat geldt niet alleen voor de administratie maar ook voor de politiek. Van politici verwacht de burger terecht dat ze het algemeen belang dienen, integer besturen en kwaliteitsvolle regelgeving maken.

De Vlaming moet zich in de Vlaamse overheid kunnen erkennen. Door te zorgen voor een fitte overheid, met een administratie die een kleiner aantal taken beter uitvoert, zorgen we voor een sterker bestuur. Om diezelfde reden moeten we de overheid zo dicht mogelijk bij de burger organiseren: besturen op het dichtst mogelijke niveau waarop het bestuur (nog) doeltreffend is. Dat is de reden waarom we bijvoorbeeld de bestuurskracht en de autonomie van onze gemeenten moeten versterken.

Dicht bij de burger besturen, betekent ook dat we een bestuur organiseren waar de overheid effectief luistert naar de burger, met de burger in gesprek gaat maar waar de burger zich ook mee engageert.

En uiteraard is een efficiënte overheid een overheid die verstandig met belastinggeld omgaat, doordacht investeert en geen onnodige cadeaupolitiek voert.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is