Antwerpen vragende partij voor regeling ‘zonnedelen’

Door Paul Cordy op 9 maart 2018, over deze onderwerpen: District Antwerpen
Zonnepanelen

Met amper 36 kW aan zonnepanelen per 1.000 inwoners staat Antwerpen van alle Vlaamse gemeenten op de voorlaatste plaats. Daarom pleit ook Vlaams volksvertegenwoordiger en Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy voor een snelle invoering van een regeling voor ‘zonnedelen’.

Zonnepanelen hebben hun opmars vorig jaar verder gezet. Maar de toename van het aantal zonnepanelen blijft een plattelandsfenomeen. De achterstand van de steden en verstedelijkte gemeenten nam vorig jaar zelfs nog toe. “En we moeten constateren dat Antwerpen hier helemaal niet goed scoort”, zegt districtsburgemeester Paul Cordy. “Uit berekeningen van mijn collega Vlaams volksvertegenwoordiger en energiespecialist Andries Gryffroy (N-VA) blijkt dat wij in een oplijsting van alle Vlaamse gemeenten op de voorlaatste plaats staan. Waar een topper als Kinrooi per 1.000 inwoners een vermogen van 532 kW opwekt, moeten wij het stellen met een magere 36 kW.”

Daar zijn uiteraard een aantal redenen voor. Zo telt Antwerpen relatief veel huurders en appartementen, en helaas ook heel wat inwoners voor wie een investering in zonnepanelen ook financieel moeilijk of niet haalbaar is. Zonnepanelen blijken immers vooral populair bij de middenklasse en de traditionele tweeverdienersgezinnen, die ze een zeer interessante investering vinden.

Om de 2020-doelstelling voor hernieuwbare energie te bereiken moet Vlaanderen na het stopzetten van de dure biomassacentrales een stevig tandje bijsteken. De gemeenten die koploper waren nemen meer afstand en de verschillen worden groter. “Dus is een inhaalbeweging door de steden dringend nodig. Dit kan alleen als mensen en bedrijven ook mogen investeren in zonnepanelen op andermans dak,” bepleit Paul Cordy. “Dat kunnen daken zijn van bedrijven, particulieren of van de overheid. Je kan daarbij ook investeren in een deel van een grotere installatie. Met de winst daalt dan je eigen energiefactuur. Ik treed dan ook Andries Gryffroy bij wanneer hij minister van energie Tommelein oproept om sneller werk te maken van zijn belofte om een regeling rond zonnedelen uit te werken.”

Volg deze link naar een kort interview op ATV: https://atv.be/nieuws/video-investeren-in-zonnepanelen-op-andermans-dak-...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is