Fietsen op de Antwerpse Leien

Door Paul Cordy op 5 december 2016, over deze onderwerpen: District Antwerpen

57 procent fietspaden voldoet aan alle voorwaarden, maar Leien blijven knelpunt

Van de fietspaden in het district Antwerpen voldoet 54 kilometer, of 57 procent, aan de vereisten van een goed en veilig fietspad. Daarmee scoort het district beter dan het provinciaal en Vlaams gemiddelde. Maar er zijn nog enkel zware knelpunten, zoals de Zuiderleien en kruispunten.

Dat blijkt uit de Fietsbarometer van de provincie Antwerpen. Daarin worden de bovenlokale en functionele fietspaden, dus niet alle fietspaden, getest naar comfort, veiligheid en leesbaarheid. Uit deze barometer komen enkele opmerkelijke vaststellingen naar boven over deze belangrijke routes voor fietsers.

Zo scoren de Zuiderleien op heel wat plekken slecht qua comfort. Opmerkelijk voor een baan die nog maar iets meer dan tien jaar geleden is aangelegd. Zowel het gebruik van kasseien als de stoepranden veroorzaken te veel trillingen voor de fietser. Ook de leesbaarheid voor de fietser van de verkeerssituatie laat te wensen over. Fietsers horen op sommige stukken langs de ventwegen te rijden, zoals aan de Britselei. Maar veel fietsers denken onterecht dat er een tweerichtingsfietspad ligt.

“De heraanleg was duidelijk een gemiste kans”, zegt Antwerps districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA). “Ik hoop dat deze gewestweg dan ook snel in handen komt van de stad. Met enkele kleine ingrepen kunnen we daar al veel verbeteren voor de fietser.”

Slecht afgestelde verkeerslichten

Uit de Fietsbarometer blijkt nogmaals dat fietsers veel tijd verliezen aan slecht afgestelde verkeerslichten. Het traject van 3,2 kilometer tussen het Centraal Station en het tijdelijke Provinciehuis aan de Singel is aan een tempo van 15 kilometer per uur af te leggen in 13 minuten. Daar komt echter nog 10 minuten bij door de slecht afgestelde verkeerslichten in onder meer de Belgiëlei.

“We willen op termijn een proefproject starten waarbij de verkeerslichten beter zijn afgesteld op het aantal fietsers”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Meer kan ik er momenteel nog niet over zeggen.”

Uit Gazet Van Antwerpen: http://www.gva.be/cnt/dmf20161129_02597638/57-procent-fietspaden-voldoet...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is