Heraanleg Paardenmarkt in Antwerpen

Door Paul Cordy op 5 december 2016, over deze onderwerpen: District Antwerpen
Wegenwerken

De Paardenmarkt krijgt volgend jaar een volledige facelift. De rijbaan wordt versmald. Die ingreep creëert ruimte voor een elf meter brede wandelboulevard. “Daar is plaats voor een paardenmolen, of een zomerbar bijvoorbeeld”, zegt districtsvoorzitter Paul Cordy.

De heraanleg van de Paardenmarkt is een tijdelijke herinrichting om op korte termijn de veiligheid in de straat te verbeteren én ruimte te creëren voor creatieve en groene invullingen. “We versmallen de straat tot 6,5 meter, breed genoeg voor twee bussen om te passeren”, zegt districtsvoorzitter Paul Cordy.

“De breedte van de straat nu zet aan tot te snel rijden en daar moet een einde aan komen. Hierdoor komt er enorm veel ruimte vrij aan de noordelijke kant van de straat. Het is de bedoeling om die vrijgekomen ruimte in te vullen met verschillende tijdelijke installaties. Een paardenmolen of een zomerbar, bijvoorbeeld. We kunnen experimenteren en het resultaat daarvan is een belangrijke bron van inspiratie voor de volledige heraanleg. Dat is dus een tussenoplossing tot wanneer we de straat van gevel tot gevel kunnen aanpakken. Dat kan niet zolang er aan de Leien gewerkt wordt en voor 2019 moeten we daar dus niet aan denken. Dat is ook de voornaamste reden waarom we alles asfalteren en niet met een bepaald soort steen werken op de vrijgekomen ruimte. We hopen nog wel om de asfalt een andere kleur te geven, maar ik vrees dat die kans erg klein wordt.”

Haver op de Paardenmarkt, de link met het verleden wordt hersteld

Op de uitgestrekte boulevard is ook plaats voor groen, waarvoor middelen van de Antwerpse burgerbegroting aangewend worden. Er zal ook haver groeien op de Paardenmarkt, om zo de link met het verleden terug aan te halen. Dat voorstel maakte deel uit een project van enkele studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, die deelnamen aan de ontwerpwedstrijd van het district Antwerpen. Zo komen er ook originele fietsstallingen in de vorm van paarden. De werken aan de Paardenmarkt zouden in mei of juni 2017 van start gaan. In een eerste fase krijgt de rijweg een nieuwe laag asfalt. “Hierdoor kan de straat wel een week moeilijk bereikbaar zijn”, zegt Cordy. “Maar daarna beginnen de werken aan het andere stuk, de vrijgekomen ruimte, en is er vrijwel geen hinder meer.”

Fietsstallingen in de vorm van paarden.

Tegen volgend jaar zullen ook de onderhouds- en rioleringswerken in de zijstraten afgerond zijn. Op dit moment wordt er namelijk gewerkt in zowel de Kleine Kauwenberg, Rodestraat en Ulrikstraat. Aan de kruispunten met die straten worden ook aanpassingen doorgevoerd. De verkeerslichten aan de Rodestraat en de Rijnpoortvest verdwijnen en het middeneiland aan de Hessenbrug gaat weg. De rijrichting van de Rijnpoortvest wordt omgekeerd. Het kruispunt met de Leien wordt duidelijker en veiliger gemaakt.

Uit Gazet Van Antwerpen: http://www.gva.be/cnt/dmf20161129_02597656/paardenmarkt-krijgt-volledige...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is