Lange Leemstraat vraagt alternatief voor tram 4

Door Paul Cordy op 25 april 2018, over deze onderwerpen: District Antwerpen

Sinds de start van de werken in de Gulden Vliesstraat rijdt tram 4 niet langer door de Lange Leemstraat. Dit zal zo zijn tot het einde van de werken. De werken in de Gulden Vliesstraat waren absoluut noodzakelijk en het was dan ook een goede beslissing van onze collega’s van district Berchem om die straat onder handen te nemen.

Minder tevreden zijn wij en met ons de buurten Haringrode, Groen Kwartier en Klein Antwerpen met de beslissing van De Lijn om geen enkele vervanging te voorzien voor de tijdelijk geschrapte tramlijn 4. Op deze manier zet De Lijn maar liefst duizenden mensen in deze buurten zonder deugdelijk openbaar vervoer. De Lange Leemstraat is immers een belangrijke vervoersas die deze drie buurten verbindt met het stadscentrum en met Berchem Station. Langs deze route liggen ook een groot ziekenhuis (Sint-Vincentius) en verschillende scholen. Bij de buurtbewoners en bij de bezoekers van deze scholen en het ziekenhuis heerst dan ook groot onbegrip. Dit hebben ze aan het districtsbestuur laten weten weten via een petitie die op enkele uren tijd honderden keren ondertekend werd. We zullen deze petitie aan De Lijn bezorgen. Districtsschepen Samuel Markowitz, die zelf in de buurt woont, deelt de ergernis van de bewoners: “In deze wijken wonen heel wat mensen die minder mobiel zijn. Het kan niet dat De Lijn hen zonder meer in de kou laat staan. De onwil van De Lijn om deze mensen tegemoet te komen stuit tegen de borst.”

Ook districtsburgemeester Paul Cordy toont in dit dossier weinig begrip voor De Lijn: “Men zou hier perfect een oplossing kunnen voorzien. De Lijn zou bijvoorbeeld via de Lange Leemstraat een pendelbus kunnen laten rijden tussen het Centraal Station en de Nationale Bank. Op die manier garanderen ze dat men deze drukke lijn kan blijven gebruiken. Maar die vraag valt bij De Lijn blijkbaar in dovemans oren en de reiziger blijft daardoor in de kou staan. We zien dat trouwens ook in andere dossiers.”

Het districtscollege hoopt dat De Lijn voor de duur van de werken toch nog een oplossing uitwerkt die de bewoners van deze drie wijken voorziet van voldoende openbaar vervoer. Op een moment dat iedereen zijn uiterste best doet en creatief aan de slag gaat om Antwerpen bereikbaar te houden, moet ook De Lijn hiertoe de nodige en juiste inspanningen leveren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is