Scholieren maken kennis met Vlaams parlement op YOUCA-dag

Door Paul Cordy op 19 oktober 2017
Groepsfoto met Hind, parlementslid Paul Cordy en minister Hilde Crevits

Op de twaalfde editie van de YOUCA Action Day (de vroegere Zuiddag), op donderdag 19 oktober, draaiden ongeveer 40 jongeren een dagje mee met enkele N-VA-ministers en onze Vlaamse, Brusselse en Europese volksvertegenwoordigers. Niet alleen doen de scholieren zo waardevolle werkervaring op, ze staan ook hun dagloon van 50 euro af aan een goed doel.

In heel Vlaanderen en Brussel gingen in totaal 15.000 scholieren tussen de 15 en 20 jaar een dagje niet naar school op YOUCA Action Day. Zij gingen aan de slag bij een bedrijf, organisatie, overheid of particulier. Het loon dat ze op 19 oktober verdienden, staan ze af aan een jongerenproject in El Salvador. YOUCA steunt daarnaast ook een aantal nationale jongerenprojecten.

De N-VA-fractie in het Vlaams Parlement ontving 25 middelbare scholieren. Na een gezamenlijk ontbijt en een rondleiding door het hart van de Vlaamse democratie namen de volksvertegenwoordigers de jongeren een dagje mee op sleeptouw. Ook Vlaams parlementslid Paul Cordy deed mee. Hij gaf Hind Zaïdi uit Koekelberg een initiatie in het parlementaire werk en ontving nadien volgend verslag van een boeiende dag:

“Mijn naam is Hind, ik ben 15 jaar en ik volg Economie – Moderne Talen aan het Koninklijk Atheneum in Koekelberg. Ik heb een dagje gewerkt in het Vlaams parlement voor de YOUCA Action Day. Eerst kreeg ik samen met andere jongeren uit diverse steden en scholen een rondleiding in het parlementsgebouw. Dan kwam Ludwig, de parlementaire medewerker van Paul Cordy mij halen zodat ik al snel aan het werk kon. Zo heb ik samen met Paul Cordy (en minister Crevits!) een vergadering van de Commissie voor Onderwijs meegemaakt. Na de middag kregen we meer uitleg over hoe parlementaire vragen aan de minister worden voorbereid en opgesteld, en kregen we toelichting over het werk van de medewerkers en de woordvoerders van de N-VA fractie. Zo heb ik in de loop van de dag heel wat medewerkers en parlementsleden van de N-VA leren kennen die allemaal heel sympathiek waren. Ik ben blij dat ik één dag parlementslid kon zijn. Ik heb dankzij Ludwig en Paul heel wat bijgeleerd.”

En uiteraard was ook Paul Cordy tevreden: “Ik denk dat we erin geslaagd zijn de deelnemende jongeren duidelijk te maken dat het politieke werk méér inhoudt dan de wekelijkse mediatieke plenaire vergadering en dat er achter de schermen door de parlementsleden en de medewerkers onder meer in de commissievergaderingen heel wat nuttig werk verzet wordt.”

Van het Youca-engagement werd ook een filmpje gepost op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=DxV0GnyaCv4. En op de N-VA-website staat ook een nieuwsbericht: http://www.n-va.be/nieuws/scholieren-steken-handen-uit-de-mouwen-in-parl....

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is