Stad pompt 20 miljoen euro in 26 werven

Door Paul Cordy op 3 januari 2017, over deze onderwerpen: District Antwerpen
Districtsvoorzitter Paul Cordy

Het district Antwerpen zal in 2017 meer dan 20 miljoen euro investeren in infrastructuur. Dat is een absoluut record. Het geld zal verdeeld worden over niet minder dan 26 werven:

1 Maurice Verbaet-steeg - januari - € 100.000

De Maurice Verbaet-steeg, die uitkomt op de Mechelsesteenweg, krijgt eerst een nieuw riolering. Daarna wordt de steeg ingericht tot woonerf, met een boom en extra fietsenrekken.

2 Steenhouwersvest en Oever - februari - € 1.165.000

De omgeving rond de Steenhouwersvest moet een volwaardig onderdeel van het winkel-wandelnetwerk worden. De Oever wordt een groen plein. De Korte Ridderstraat en de Muntstraat worden heraangelegd en krijgen nieuw straatmeubilair.

3 Korte Winkelstraat - februari - € 70.000

In de straat die uitkomt op de Ossenmarkt worden de nutsvoorzieningen heraangelegd.

4 Stoepenplan Harmonie - februari - € 1.800.000

Elk jaar wil het district een Antwerpse woonwijk in zijn geheel aanpakken. In 2017 is het de beurt aan de Harmoniewijk, waar de stoepen verbreed worden. Op straathoeken komen zogenaamde 'voetpaduitstulpingen', die de oversteekafstand verkleinen.

5 Leugenberg-Edisonlaan - februari - € 1.100.000

De Leugenberg in Ekeren krijgt om te beginnen een nieuwe riolering. Ook de Marconistraat en de Edisonlaan krijgen nieuwe nutsvoorzieningen. Daarna wordt de straat heraangelegd.

6 Solvynsstraat - februari - € 460.000

De straat die uitkomt op Den Bell wordt in zijn geheel vernieuwd. De slechte staat van de voetpaden, de rijweg, de riolering, de straatverlichting en de groenzone worden aangepakt.

7 Charlottalei - maart - € 1.000.000

De karakteristieke laan die uitkomt op de Loosplaats wordt heraangelegd. Er komen nieuwe fietspaden, verkeersremmende plateaus en bredere voetpaden. De zieke kastanjebomen worden vervangen door nieuwe lindes.

8 Koolkaai-Gorterstraat - maart - € 250.000

De Koolkaai wordt een autoluw plein. De bomen blijven behouden. Om de link met het water duidelijk te maken wordt de vroegere

kaaimuur door blauwe steen aangeduid en worden er meerpalen gebruikt als paal. Ook de nabij gelegen Gorterstraat wordt heraangelegd.

9 Argentiniëlaan-Glasgowstraat - maart - € 630.000

In het kader van de fietsostrade richting Ekeren en Essen worden de Argentiniëlaan en de Glasgowstraat in de wijk Luchtbal aangepakt. De Argentiniëlaan wordt groener en veiliger, dankzij een nieuw fietspad.

10 Begijnenvest - april - € 412.000

Rio-Link vernieuwt de riolering in de Begijnenvest, Koninginnestraat, Brabantstraat en Bollandusstraat. District Antwerpen legt daarna de voetpaden, de parkeervakken, de rijweg en het pleintje opnieuw aan.

11 Paardenmarkt - mei - € 125.000

De stad en het district willen de verkeersveiligheid op de Paardenmarkt verbeteren. De straat krijgt een andere inrichting tussen de Rijnpoortvest en de Vekestraat. Ook het asfalt wordt vernieuwd. Hierdoor komt er ruimte vrij die op een creatieve manier zal ingevuld worden.

12 Boomgaardstraat - juni - € 50.000

Rio-link legt een nieuwe riolering aan en vernieuwt ook alle huisaansluitingen. Het wegdek in betonstraatsteen wordt aangepast naar asfalt. Ook

de fietssuggestiestroken worden vernieuwd langs beide zijden van de weg. De bestaande snelheidsremmers worden aangepast en er komen twee nieuwe bij.

13 Canadalaan - juni - € 76.000

In het kader van de bouw van nieuwe sociale woningen, genaamd Luca I en Luca II, wordt ook de Canadalaan heraangelegd.

14 Coninckpein - juni - € 360.000

Het De Coninkplein wordt heraangelegd met het oog op een veiligere speelomgeving. Nu ligt het basketplein dicht bij de tramsporen en de rijweg. De straten worden ook comfortabeler gemaakt voor fietsers.

15 Geuzenstraat-De Vrièrestraat - juni - € 900.000

De bekende rotonde op het Zuid wordt heraangelegd. De kasseien ruimen plaats voor een wegdek van beton Ook de Geuzenstraat en de De Vrierestraat worden heraangelegd.

16 Dublinstraat - juni - € 12.000

In het kader van de bouw van nieuwe sociale woningen, genaamd Luca I en Luca II, wordt ook de Dublinstraat heraangelegd.

17 Lange Dijkstraat -juni - € 800.000

De Lange Dijkstraat wordt een belangrijk deel van de fietsverbinding tussen het Sint-Jansplein en Park Spoor Noord. De straat wordt

ingericht als fietsstraat en ook de oversteek naar het park wordt veiliger.

18 Merksemsestraat - najaar - € 200.000

In het kader van de heraanleg van de IJzerlaan wordt ook de Merksemsestraat aangepakt. De parkeerplaatsen, die ten gevolge van de werken verdwenen, worden gecompenseerd door een nieuwe parkeercluster aan de Merksemsestraat.

19 Nationalestraat - najaar - € 400.000

Samen met de heraanleg van de Groenplaats wordt het einde van de Kammenstraat en de Nationalestraat aangepast, zodat de verkeersstuatie op die hoek van de Groenplaats veiliger wordt.

20 Sint-Andriesplaats -najaar - € 320.000

De Pachtstraat en de rijbaan aan de Sint-Andriesplaats oversteken wordt veiliger gemaakt door de stoepen ter hoogte van de zijwegen te verbreden. Het plein zelf wordt niet heraangelegd. Het straatmeubilair en plantvakken zullen wel vernieuwd en herschikt worden. De bomen blijven behouden.

21 Stanleystraat - najaar - € 500.000

De fietsostrade tussen Mechelen en Antwerpen wordt heraangelegd met een fietsbrug over de Singel. Van daar loopt de fietsostrade door naar de Stanleystraat en Cuperusstraat. Het nieuwe fietspad zal hier ook vier meter breed worden met tweerichtingsverkeer.

22 Vestingstraat - najaar - € 160.000

In de omgeving van het Centraal Station wordt de riolering van de Vestingstraat en de aansluiting in de Appelmansstraat vernieuwd. Ook het wegdek wordt heraangelegd.

23 Hendrik Conscienceplein - najaar - € 400.000

Het bekende pleintje krijgt een volwaardig verlichtingsplan. De gevels van de Conscience-bibliotheek en van de Carolus Borromeuskerk krijgen dezelfde verlichting als de gebouwen op de Grote Markt.

24 Jan De Voslei - najaar- € 150.000

De straat op het Kiel wordt heraangelegd ter hoogte van de Christus Koningkerk. Vooral het versleten wegdek is aan vernieuwing toe.

25 Alfons De Cockplein - najaar - € 400.000

De sport- en speelinfrastructuur wordt vernieuwd. Er komt ook een nieuwe groenzone.

26 Tabaksvest - najaar - € 150.000

De straat die uitkomt op het Theaterplein wordt heraangelegd. Het wegdek zal er vernieuwd worden.

Bron: Het Laatste Nieuws/Antwerpen Stad, 31/12/2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is