VOKA-stage bij Katoen Natie

Door Paul Cordy op 1 september 2017
Stage Katoen Natie

Dankzij VOKA kon Paul Cordy een dag stage lopen bij Katoen Natie. Het werd een kennismaking met een veelzijdige onderneming die met een eigenzinnige bedrijfsfilosofie is uitgegroeid tot een internationale speler. Hij leerde er vooral dat logistiek heel wat meer inhoudt dan alleen maar pakjes verschepen.

Katoen Natie biedt logistieke diensten aan heel diverse sectoren aan, van petrochemie over pharma tot voeding en tekstiel en zelfs kunst. Het bedrijf is vooral sterk in het op maat uitwerken van de logistieke ondersteuning en goederenbehandeling voor verschillende productiebedrijven. Dat omvat onder meer het sorteren van goederen, het ‘picken’ van orders en het verpakken van de goederen, het samenvoegen van petrochemische producten maar ook het verzorgen van de opslag en distributie van producten die onder zeer specifieke condities moeten behandeld worden… Katoen Natie ontwikkelt eigenhandig de nodige technologie om aan de vaak zeer specifieke vragen van de klanten tegemoet te komen.

Tijdens deze stagedag kreeg Paul Cordy ook een goed zicht op de manier waarop het bedrijf de eigen werknemers opleidt en bijschoolt. Katoen Natie is immers een belangrijke werkgever voor ongeschoolde arbeidskrachten. Antwerpen telt nogal wat arbeidskrachten die laag- of zelfs niet geschoold zijn, en voor hen is de logistieke sector een belangrijke werkverschaffer. Er werd ook ingegaan op de problemen die het bedrijf niettemin ondervindt om goede arbeidskrachten aan te trekken. Eén van die problemen is de slechte bereikbaarheid van het industriegebied op Linkeroever door de mobiliteitsknoop en door een gebrekkig openbaar vervoer van en naar de Waaslandhaven. Dit toont nog maar eens aan dat we dreigen onze Antwerpse welvaart te hypothekeren als er niet dringend werk wordt gemaakt van een vlot verkeer en een vlotte verbinding tussen beide Scheldeoevers. Ook de moeizame manier waarop vergunningen in ons land tot stand komen, kwam aan bod. Vlaanderen toont zich hierin helaas niet altijd de meest bedrijfsvriendelijke regio.

De dag sloot af met een bezoek aan de jongste poot van Katoen Natie: het opslaan en bewaren van kunstwerken. Gegroeid uit de persoonlijke passie van Fernand Huts is dit momenteel een eerder kleine maar daarom niet minder belangrijke bedrijfseenheid. Het vereistte aparte investeringen en een aparte know how, maar dankzij Katoen Natie beschikken we nu in Antwerpen over een plaats waar musea en allerhande instellingen maar ook particulieren hun kunstcollecties veilig onder dak kunnen brengen. Het toont mooi aan dat ondernemen een combinatie is van passie en het zien van de juiste opportuniteiten om een bedrijf te ontwikkelen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is