Wegenwerken uitgesteld

Door Paul Cordy op 21 augustus 2017, over deze onderwerpen: District Antwerpen

Het valt misschien op dat de laatste tijd de start van wegenwerken in Antwerpen vaker vertraging oplopen dan een jaar of twee, drie geleden. Toeval? Knoeiwerk? Te veel hooi op de vork genomen? Om met dat laatste te beginnen: we werken momenteel inderdaad aan een verschroeiend tempo. Zo start het district Antwerpen dit jaar niet minder dan 26 werven op – waarbij één van die werven eigenlijk meteen een hele wijk beslaat. En daar stopt het niet bij, want naast de heraanlegprojecten krijgen heel wat straten ook een onderhoudsbeurt, waarbij wegdek en of voetpad worden vernieuwd zonder daarom meteen van gevel tot gevel de hele straat aan te pakken. En dat is alleen nog maar het district Antwerpen. De écht grote werven – de heraanleg van de Leien, het doortrekken van de tram naar het Eilandje, de heraanleg van de Noorderlaan, de IJzerlaan, de Slachthuislaan en de Noordersingel, de voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding… - betreffen grote en noodzakelijke infrastructuurwerken die moeten verzekeren dat we in de toekomst vlotter van en naar Antwerpen kunnen geraken.

Maar als je veel werven hebt, dan moet je ze natuurlijk ook op elkaar afstemmen om te verhinderen dat alles vastloopt. En dat vraagt wel wat coördinatie en vooral heel veel flexibiliteit. In functie van de grote werven worden de werken van het district telkens zo gepland dat ze zo weinig mogelijk hinder opleveren. En dan moet je al eens een en ander uitstellen.

Maar het afstemmen van werven op elkaar is niet de enige oorzaak. Om een straat heraan te leggen heb je ook een reeks vergunningen nodig: bouwvergunningen, vergunningen voor de verkeerssignalisatie… En ook daar botsen we wel eens op een administratie die niet altijd even sterk opgewassen is tegen de dadendrang van dit bestuur. Maar let wel, uitstel is geen afstel. De plannen die we hebben uitgewerkt en waar we de middelen voor hebben voorzien zullen ook effectief gerealiseerd worden. Dat was in het verleden vaak anders…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is